Omarm je ambities

Werken is topsport

Ik houd van sport. Om naar te kijken en vooral ook om zelf te doen. Het mooie van hardlopen of schaatsen is dat ieder het op zijn eigen niveau kan doen. Of je nu Churandy Martina of Ireen Wüst heet, of gewoon Sander of Ineke, je bent continu bezig jezelf te overtreffen. Iedere keer weer. Trainen. Aanwijzingen krijgen om je techniek te verbeteren. Nog harder trainen. Doorgaan, net zolang totdat je je persoonlijke record hebt verbeterd. Niets mooiers dan dat!

Om te kunnen groeien, moet je bewegen

Ik heb de heilige overtuiging dat iedereen ook in zijn werk een bijzondere prestatie wil neerzetten. Niemand wil immers de dag kleurloos aan zich voorbij laten gaan. Werken is als sporten: om te kunnen groeien, moet je bewegen. Een eerste, onwennige stap zetten. Ruimte innemen. Je groot durven maken. Dingen doen die je voorheen niet durfde of misschien zelfs niet mocht. Proberen. Feedback vragen. Een workshop volgen, een opleiding afronden of je laten coachen. En nog meer proberen, in een steeds complexer project of situatie, net zolang totdat je een topprestatie neerzet. Prachtig!

Beweging brengt energie

Geloof in jezelf, en verbaas je! Als je voor een onmogelijke taak staat, het verdubbelen van het aantal klanten of het halveren van de hoeveelheid klachten, zet dan gewoon de eerste stap. Alleen dan komt er beweging en die beweging brengt je de energie om dat doel ook daadwerkelijk te realiseren.

Opgedragen of zelf gekozen, maak het doel klein: bel een eerste mogelijke klant of los de eerstvolgende klacht naar volle tevredenheid op. Als je die stap zet, kun je ook een volgende stap zetten: nog meer klanten bellen en een kluwen van klachten structureel oplossen.

Doe dat met de overtuiging van een topsporter: zo extreem goed als in je mogelijkheden ligt. Alles uit de kast. Geen excuses. Geen ja maar. Gewoon proberen. Kijken wat er gebeurt. Doen. Leren. Beter worden. De energie van de vooruitgang ervaren. Genieten van je progressie. Steeds dichter bij je doel komen: klanten die jou gaan bellen, klachten die oplossen als sneeuw voor de zon. Dat is het, helemaal!

Durf jij die eerste stap te zetten?

Succes is de optelsom van momenten

Hoe lang duurt jouw werkdag? Sleep je je voort? Kijk je voortdurend op de klok en tel je de kerstpakketten tot je pensioen? Doe je trouw je werk en al jarenlang op dezelfde manier, maar erger je je inmiddels zelf ook aan die supersaaie routine? Kijk je een tikkeltje jaloers naar collega’s die wel carrière (durven te) maken?

Dan wordt het tijd om de dingen anders te gaan doen dan je altijd hebt gedaan. Kom uit je comfortabele bureaustoel en zorg dat je in beweging komt. Spreek je ambitie uit, groot of klein. Wil je met jouw bedrijf bovenaan staan in de benchmark met je concurrenten? Roep dat dan in je MT. Wil je de jongste directeur ooit worden? Zoek een mentor, laat je coachen of volg een opleiding. Wil je weer grip krijgen op je ontplofte agenda en mailbox? Mooi! Streep een eerste, overbodige afspraak uit de agenda. Reageer eens een keer niet op een CC.

Zet een stap in de goede richting, en zet daarna iedere keer weer een volgende stap. Ga door, net zolang totdat al die momenten samen je het succes brengen waarnaar je op zoek was. Leef en geniet!

Sta versteld van je talent

Is er een vuurtje in je aangewakkerd? Voel je dat er veel meer talent in je zit dan er nu uitkomt? Wil je dat jouw werkdagen voortaan voorbij vliegen? Hunker je ook naar een uitmuntende beoordeling? Wil je na een drukke werkdag stralend en vol verhalen thuiskomen?

Kom dan in actie en verras jezelf. Sta versteld van je talent en laat het zich ontpoppen. Als je het niet alleen kunt of misschien nog aarzelt terwijl je eigenlijk wel wilt, verwen jezelf dan met een coach die je uitdaagt. Dat doen topsporters immers ook. Als je niet mag vallen, dan kun je natuurlijk ook nooit opstaan. Geef jezelf de ruimte om fouten te mogen maken. Zorg dat je feedback krijgt, dat je leert en dat je steeds beter wordt. Weet dat een coach die je uitdaagt, je uiteindelijk ook applaus zal geven. En dat smaakt dan naar veel meer!

Durf je houvast te verliezen, want alleen dan kun je ook winnen.

 

Wil jij je talenten verder ontwikkelen? Wil je uitgedaagd worden het maximale uit jezelf te halen?

Kies de ondersteuning waarmee ik jou kan laten uitblinken:

© Ineke Walravens

Blog delen:

Het succes van veerkracht

De twijfel van het moment

Wederkerigheid

Drukdrukdruk?!

Verdraagzaamheid

Uitgesteld succes

De leider in de lead

Phronèsis: praktische wijsheid

Het begin van de verandering

Keuzes maken de cijfers

De weg wijzen

Het moment. Dat telt.

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!