Omarm je ambities

Veranderen is gewoon doen

Soms kun je zo tegen dingen opzien. Het lukt je maar niet om er aan te beginnen. Je draait er om heen, gaat eerst wat anders doen en uiteindelijk kom je er die dag niet meer aan toe. Je zet het nog een keer op je to-do lijst, neemt je voor om het morgen écht te doen en voor je het weet is de week voorbij.

Iedereen is zo drukdrukdruk. Jij ook? 

Als er in een organisatie verlies wordt geleden zie je hetzelfde effect in het groot. Alles is vastgelopen. Er wordt langdurig vergaderd en veel met collega’s getelefoneerd. Er worden herstelplannen bedacht en hockeystickcurves geschetst. Later gaat het allemaal beter worden … Spreadsheets rekenen alles door en rapporten vatten het netjes samen. Actielijsten worden uitgebreid met elkaar doorgenomen … om iedere keer weer met elkaar te constateren dat er niets is afgehandeld. Er wordt niets gedaan dat écht bijdraagt: perfecte producten of diensten leveren en daarmee winst maken.

Veranderen is ook gewoon doen.

Alleen als je ook aan de slag gaat, gaat er echt iets gebeuren. Gewoon doen. Een eerste actie uitvoeren: een fout in het systeem oplossen of een klant bellen. Een leverancier aanspreken omdat er te veel problemen met de kwaliteit zijn, ook al kennen jullie elkaar al dertig jaar. Een volgende actie doen, en nog één. Kijken wat er gebeurt en daar op inspelen. Net zolang in beweging blijven totdat je grip op de situatie krijgt. Alles wat je tegenkomt aanpakken en oplossen, stap voor stap afpellen. Fout na fout. Klacht na klacht. Alleen dan veranderen grote problemen in behapbare uitdagingen.

Wat schuif jij door op je actielijst?

Zorg dat grote dingen klein worden, dat wat ver weg lijkt dichterbij komt. Elke dag is een nieuw begin. Wat je gisteren niet lukte, kun je vandaag wel realiseren.

Sta morgen eens extra vroeg op. Doe waar je zo tegenop ziet als eerste. Heerlijk. In de stilte van de ochtend, zonder rinkelende telefoon of urgente e-mails. Alle aandacht. Is je uitdaging te groot om in één keer af te ronden? Splits het dan op, bijvoorbeeld in vijf kleinere doelen. Begin er iedere dag van de komende werkweek mee, first thing in the morning, dan heb je het op vrijdag voor elkaar. Mooi hoor!

Als je weet wat je wilt, hoef je alleen maar vol te houden.

Vind de ontspanning, houd je doel helder voor ogen en haal de kracht desnoods uit je tenen om in beweging te komen. Gewoon doen. Overtuig een eerste klant van je nieuwste product. Ben zakelijker in de volgende onderhandeling met die leverancier. Win die eerste medewerker voor je nieuwe aanpak.

Alles wat groot is, is klein begonnen. Succes is de optelsom van momenten. Als je op gang bent, als de vaart erin zit, geef dan alles wat je hebt. Stort je erin. Ga ervoor. Ga voor een nieuw segment van klanten. Win een hele afdeling voor je plan. Leg de lat hoog en bepaal het doel voor die leverancier op 100% kwaliteit. Laat de adrenaline door je lijf gieren. Blijf geconcentreerd, net zolang tot je je doel hebt bereikt. Geniet van je succes!

Wat ga jij morgen gewoon doen?

 

Ren je van de ene vergadering naar de volgende? Blijven de actielijsten maar groeien? Worden de plannen maar geen werkelijkheid?

Kies de ondersteuning die je nodig hebt om morgen dat andere te gaan doen:

© Ineke Walravens

Blog delen:

Het succes van veerkracht

De twijfel van het moment

Wederkerigheid

Drukdrukdruk?!

Verdraagzaamheid

Uitgesteld succes

De leider in de lead

Phronèsis: praktische wijsheid

Het begin van de verandering

Keuzes maken de cijfers

De weg wijzen

Het moment. Dat telt.

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!