Omarm je ambities

Uitgesteld succes

Lukt bij jou altijd alles? Meteen, in één keer? Echt alles? Bij mij niet hoor. Ik heb af en toe van die momenten dat iets maar niet wil lukken. Linksom, rechtsom, wat ik ook doe, ik kom dan geen centimeter vooruit. Heel frustrerend.

Hoe gaat dat in jouw organisatie?

Een vacature die al heel lang open staat. Nog een keer een advertentie zetten. LinkedIn afspeuren. Te weinig ervaring. Te zwaar profiel. Te duur. Te dit, te dat. Een half jaar later is er nog niemand aangenomen. Pfff.

De eerste offerte missen, is nog te doen. Maar een aantal keer achter elkaar een opdracht verliezen aan de concurrent, is natuurlijk gruwelijk. Helemaal als het plan is om de omzet te verdubbelen. Grrr.

Een procesoptimalisatie die maar niet van de grond wil komen. Projectteam aangesteld. Alles geanalyseerd. Alles geprobeerd. Alle ideeën afgewezen ook. Het kan helemaal niet efficiënter. Dit is het. Punt. Ondertussen blijft de kostprijs veel te hoog. Nee!

Wát doe je fout?

Op het web circuleren eindeloos veel lijstjes met eigenschappen van succesvolle mensen. Iedere managementgoeroe heeft zo zijn eigen opsomming. Proactief. Focus. Hard werken. Allemaal waar. Nog mooier: je voldoet aan alle punten. En toch, toch zijn er nog van die momenten dat de wereld de andere kant op lijkt te draaien. Voor je gevoel drijf je met iedere actie die je doet verder weg.

Goed nieuws: je doet niets fout, je zit enkel op een verkeerd spoor. Alleen kon je dat vooraf niet weten. Die afschuwelijke, vertragende inwerktijd hoort er gewoon bij om te kunnen ontdekken wat je nog over het hoofd ziet. Pas als je een idee hebt geprobeerd, weet je of het werkt of niet. Boek je voortgang: doorgaan en versnellen. Werkt het níet: dan heb je een belangrijke leermoment, want tegenslag is pas echt tegenslag als je er mopperend en wel in blijft hangen.

Zelfreflectie is een groot goed voor iedereen die wil excelleren in zijn werk. Wie wil groeien, heeft geen ego nodig. Objectief en realistisch in de spiegel kijken. Stilstaan bij je eigen doen en laten. Eerlijk tegen jezelf zijn, een andere aanpak proberen, daarvan weer leren en zo je comfortzone steeds verder oprekken. Dat is wat succesvolle managers en directeuren doen.

Blijf altijd in beweging.

Een doel realiseren is een proces. Iedere hink-stap-sprong die je tijdens die ontdekkingsreis zet, is van waarde. Misschien sluit het aanbod uit die offertes beter aan op een ander klantprofiel. Mooi. Uitproberen. Misschien is het belangrijker dat de nieuwe collega balans brengt in het team dan dat zij of hij de juiste diploma’s meebrengt. Eyeopener. Misschien moet dat proces niet standalone maar samen met alle omliggende processen worden geoptimaliseerd. Opschalen dus. Top. Snel een frisse blik inhuren.

Blijf dus altijd doorgaan. Tijd is je vriend. Hoe meer stappen je zet, hoe dichter je bij je doel komt. Zolang je je ambitie voor ogen houdt, is één ding zeker: je gaat je doel halen. Zonder twijfel. Die omzet verdubbelen, de beste werkgever worden of een supersamenwerking tussen alle afdelingen realiseren. Zet iedere keer weer een volgende stap en je realiseert het.

Falen is uitgesteld succes.

Een van de oefeningen die ik mijn coachees meegeef, is om een hoe-word-ik-steeds-beter-doeplan te maken. De dag evalueren en daarmee steeds beter worden. Wat is er vandaag gelukt? Wat ging er erg goed? Welk compliment geef ik mijzelf hiervoor? Wat ging er mis? Waarom? Hoe kan dat beter?

Precies dat doe ik ook altijd tijdens mijn interim opdrachten. Je kunt veel vooraf doordenken, maar helaas niet alles. Alertheid is essentieel bij verandertrajecten. Welke interventie werkt? Welke niet? Waar zit weerstand? Waar kunnen we versnellen? Daarbij door de bocht kijken, focus houden op het uiteindelijke doel en het proces zijn werk laten doen.

Iedere dag is een nieuwe kans. Wat vandaag niet lukt, kan morgen een succes worden. Laat automatismen los als ze in de weg zitten. Buig belemmerende overtuigingen om. Durf anders te kijken dan de doorsnee managers en directeuren. Durf te experimenteren. Durf te doen en daarmee te leren. Want één ding is zeker: bijzondere successen worden altijd op een bijzondere manier behaald.

Waar ga jij in uitblinken?

 

Niets geeft zoveel voldoening als met elkaar ambities te realiseren. Staan jij en/ of je bedrijf voor een veranderopgave? Wil dat nog niet helemaal lukken? Bel me dan, ik help jullie graag te excelleren.

© Ineke Walravens

Blog delen:

Het succes van veerkracht

De twijfel van het moment

Wederkerigheid

Drukdrukdruk?!

Verdraagzaamheid

De leider in de lead

Phronèsis: praktische wijsheid

Het begin van de verandering

Keuzes maken de cijfers

De weg wijzen

Het moment. Dat telt.

“Heb ik er alles aan gedaan?”

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!