Omarm je ambities

Waseem
Alkhateeb
Waseem
Alkhateeb

“Salaam, onze begroeting, betekent vrede.”

“Mijn achtergrond ligt in Irak. Ik ben in Engeland geboren, dus dat staat in het midden. Nederlander noem ik altijd als laatste, want dat is wat ik mij het meeste voel. Ik ben hier al sinds ik negen jaar ben. Ik ben hier opgegroeid en heb er mijn studie gedaan. De meeste van mijn vrienden wonen hier.”

Je leeft nog steeds in een mix van culturen: je bent getrouwd met een Irakese, je woont in Nederland, je werkt internationaal. Wat voor effect heeft die diversiteit op je carrière?

“Het heeft mij heel veel geholpen. Ik heb bijna altijd in internationale omgevingen gewerkt omdat ik makkelijk verbinding maak met verschillende culturen. Dat heb ik al jong geleerd. Op school kon ik niet het gedrag laten zien dat ik thuis liet zien. En thuis kon ik niet het Nederlandse gedrag van mijn vrienden laten zien. De verbinding tussen beide culturen maken, dat moest ik nog leren.

Partner worden bij KPMG of waar dan ook, was nooit een droom van mij. Het is echt nooit bij mij opgekomen. Ik heb altijd de uitdaging gezocht in het ontwikkelen van mijn intellectuele en persoonlijke skills. Als je ambitie en drive hebt, en je hebt de zegen dat je intellectuele denkkracht hebt, dan bereik je dingen. Sinds een half jaar ben ik verantwoordelijk voor de KPMG Management Consulting praktijk in Nederland, met een omzet van rond de 75 miljoen euro. Een uitdaging die ik niet direct in het vizier had. Ik heb volmondig ja gezegd. Het is een eer om deze rol in te vullen en KPMG is immers voor een deel ook mijn bedrijf. Het is wel een fikse job.

Als je geen vrede hebt met wat je aan het doen bent en altijd alleen maar meer wilt, loop je op een gegeven moment tegen een muur op. Op mijn 36ste heb ik nu al een niveau bereikt waar veel mensen van dromen. Ik wil eerst van deze stap genieten. Er zit nog genoeg ontwikkeling in deze rol.

Ooit wil ik wat gaan doen met een bedrijf dat iets produceert. Dat zit nog altijd ergens in mijn achterhoofd en dat zou ik heel gaaf vinden. Maar eerst wil ik aan een mooi en gelukkig gezin bouwen, succesvolle kinderen zien opgroeien en heel veel lol en geluk met mijn vrouw hebben. Mijn vrouw Ayat houdt mij wat betreft balans tussen werk en privé uitstekend bij de les. Zij is mijn steunpilaar en zonder haar was ik niet zo ver als ik nu ben in mijn carrière. Het is eigenlijk onze carrière!”

Je bent overtuigd moslim. Het lijkt me dat dat niet altijd makkelijk is in je werk. Hoe ga je daarmee om?

“Het geloof is de basis van mijn bestaan. Het geeft mij een set belangrijke normen en waarden mee. Respect. Relativeringsvermogen. Logisch nadenken is daar ook onderdeel van. Je komt in moeilijke situaties, je krijgt te maken met dilemma’s, maar dat kan niet betekenen dat je je normen en waarden meteen loslaat.

Bijvoorbeeld: ik moet halal eten hebben. Ik zit nu in een positie dat ik een assistente heb die dat weet en heel goed regelt. Maar soms kom je in een situatie waarin geen halal eten is. Dat is vervelend. Dat betekent voor mij dan: niet eten totdat ik daar weg ben en daarna bij McDonald’s, bij wijze van spreken, een broodje vis halen.

Moslimmannen en -vrouwen geven elkaar geen hand. Ik heb de keuze gemaakt om dat in sommige omstandigheden wel te doen. In de westerse samenleving is dit zo normaal en voor mijn werk is het soms gewoon onoverkomelijk. Zeker daar waar ik dagelijks nieuwe relaties ontmoet, is het niet te doen om dit elke keer te moeten uitleggen. Maar zoenen is een stap te ver en probeer ik in alle gevallen te vermijden.”

Je bent heel hecht met je ouders, je hebt nog steeds een sterke relatie met hen. Wat is het belangrijkste wat je ouders je hebben meegegeven?

“Zij hebben mij geleerd om nederig te zijn. Uiteindelijk gaat het om hoe respectabel je bent als mens. Dat komt niet met geld. Respect komt met wat je doet, voor de samenleving, en hoe je met mensen omgaat. In managementtrainingen krijg ik vaak terug dat ik in het begin de kat uit de boom kijk. Dat komt daarvandaan.

Wat je vaak ziet, is dat men wil dat mensen assimileren, dat ze verdwijnen in de samenleving. Dat maakt de samenleving alleen maar zwakker, dan krijgen we mensen die allemaal hetzelfde zijn. Als je leert te integreren met elkaar en je normen en waarden stroken met de samenleving waarin je leeft, dan is het supermooi. Want dan ontmoet je elke dag weer iemand met een andere achtergrond waar je van kunt leren en met respect mee kunt omgaan.

We wonen nu in Nederland, we worden beschermd door de Nederlandse regering, samenleving, hoe je het ook wilt noemen. We krijgen allemaal mogelijkheden. Dat betekent dat wij ook iets terug moeten doen voor dit land. Wij houden ons aan de regels en integreren in de samenleving, zonder onszelf los te laten. Het betekent ook dat wij dit land moeten beschermen. Als Nederland, hopelijk gebeurt dat nooit, in oorlog zou komen, heb ik vanuit mijn geloof de verplichting om dit land te beschermen. Ook als mijn buurman of iemand op straat wordt aangevallen, heb ik daarin een rol om ervoor te zorgen dat we in een harmonieuze samenleving kunnen leven.”

Naast je werk ben je ook maatschappelijk heel actief. Je hebt bijvoorbeeld een zeer succesvolle sjiitische jongerenorganisatie opgericht. Waarom?

“Ik word beschouwd als de tweede generatie Irakezen. Onze ouders hebben hun jeugd allemaal doorgebracht in Irak, daardoor waren bijvoorbeeld alle bijeenkomsten hier ook in het Arabisch. Dit terwijl de tweede generatie Nederlands als moedertaal heeft. Daarnaast was er weinig tot geen informatie over de sjiitische islam in het Nederlands beschikbaar. Dat is de reden dat we de sjiitische jongerenorganisatie AJO hebben opgericht.

Alle bijeenkomsten zijn in het Nederlands, want wij wonen hier. We bieden de jongeren een platform om de juiste informatie rondom hun geloof te kunnen verzamelen. En vooral ook hoe daarmee om te gaan in onze westerse samenleving. Het voelde als mijn taak om daar, samen met anderen, iets mee te doen. Sommigen zijn arts, anderen ingenieur. Allemaal ambitieuze jongeren die wat in hun mars hebben.

Het feit dat je moslim bent, betekent niet dat je geen Nederlander bent. Ik heb in mijn puberteit zelf ook die worsteling gehad. Mijn vrienden gingen op vrijdagavond en zaterdagavond naar de disco. Ze kwamen terug met allerlei verhalen over hoe dronken ze waren. Ik moest keuzes maken. Het heeft mij uiteindelijk geleerd dat je nog krachtiger bent als je werelden kunt verbinden. Als je respect voor jezelf hebt, word je ook door anderen gerespecteerd.”

Je bent enorm gedreven en ambitieus. Je slaapt bijvoorbeeld gemiddeld maar vijf uur per nacht. Hoe belangrijk is werk voor je?

“Werk is voor mij een sociale plek waar je heel gave dingen doet met teams. Ik ben echt een mensenmens. Ik vind het ontzettend leuk om met teams te werken, nieuwe mensen te ontmoeten en resultaten te bereiken. Dat geeft energie. Het is een van de grootste adrenalinekicks die ik kan krijgen.

Binnen KPMG stuur ik nu een groep van bijna vijfhonderd collega’s aan. Allemaal eigenzinnige, heel slimme professionals. Door hen verantwoordelijkheid te geven, geef ik ze vertrouwen. Mijn stijl is mensen in hun waarde te laten en te respecteren. Aan de andere kant ook afspraken te maken en daar strak op te managen. Besluiten te durven nemen. Daar ben ik altijd helder in. Als het niet goed gaat, probeer ik te analyseren of het echt bij die persoon ligt of aan de omgeving. En dan te kijken of ik kan helpen of het op de een of andere manier kan beïnvloeden.

De relaties in mijn team zijn goed en we werken er continu aan om deze nog beter te maken. Belangrijk is dat we open naar elkaar zijn en elkaar aanspreken als het nodig is. Goed is niet goed genoeg voor mij. Ik wil targets overtreffen.

Als ik voor de klant werk, werk ik voor de klant, dan werk ik niet voor KPMG. Klanten weten dat het met Waseem goed komt. Dat er alles aan gedaan gaat worden om het beste resultaat voor de klant te behalen. Ik ga voor een tien. Altijd.”

“Ik ben echt heel resultaatgericht.”

CV     WASEEM ALKHATEEB
1980 Geboren in Manchester
1989 Verhuist naar Nederland
2001 Bachelor computer science, Haagse Hogeschool
2001 ABN AMRO, IT Services (Project & programmamanagement)
2002 Trouwt met Ayat
2005 Geboorte zoon Mahdi
2006 Medeoprichter Ahlalbait Jongeren Organisatie (AJO)
2007 2011 Senior consultant bij EquaTerra
2008 Geboorte dochter Sara
2011 2013 Senior manager Shared Services & Outsourcing KPMG
2013 2014 Partner Shared Services & Outsourcing Advisory KPMG
2015 2016 Partner Management Consulting – Corporate Clients market lead KPMG
2016 heden Head of Management Consulting Nederland KPMG
2017 Geboorte dochter Tamara
2030 Eigenaar productiebedrijf

© Ineke Walravens

“De vrijheid als je ontdekt hebt wat je wilt doen.”

“Ze had gepland honderd te worden.”

“Je móét jezelf blijven.”

“Je kunt ook met andere ogen naar de dingen kijken.”

“Ik geloof in de toekomst van de maakindustrie.”

“Ik ben blij dat ik heb leren lezen en schrijven.”

“Ik heb de mooiste baan van KPN.”

“Mijn werk is mijn leven en mijn leven is mijn werk.”

“Ik neem medewerkers verdomd serieus.”

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!