Omarm je ambities

Quincy
Jonge
leen
Quincy
Jonge
leen

“Als ondernemer gaat het makkelijker.”

“Als je eigen ondernemer bent, gaat het allemaal wat makkelijker. In groep 7 had ik al een eigen bedrijf, mijn klasgenootjes speelden het mee. Het nieuwe smartboard installeerde ik dan zo, dat we in de klas tv konden kijken. En als mensen thuis of mijn oma problemen hadden met hun computer, kwam ik even langs om het te maken.”

Waar komt dat vandaan, dat je zo met ICT bezig bent?

“Het is uit mijzelf gekomen, ik heb het gewoon een keer leuk gevonden en ben ermee verder gegaan. Je hebt telkens iets nieuws. Je kan nú een app maken, maar over een jaar moet je weer nieuwe functies inbouwen. Het wordt nooit saai, het blijft een uitdaging.

Mijn bedrijf heet QJ Apps. De app die ik voor 4C heb gebouwd, werd massaal door mijn klasgenootjes gebruikt. Ik zette het huiswerk erin klaar, de woordjes die je moest leren, de studieboeken. Voor de speeltuinvereniging van Leidschendam heb ik ook net een app gemaakt: de agenda zit erin, je kunt ermee betalen en je krijgt ook push notificaties. Als er bijvoorbeeld over twee weken een bingo is, dan krijg je een berichtje: vergeet je niet in te schrijven. Als ik van klanten hoor dat hij goed werkt en dat ze hem mooi vinden, is het voor mij een succes.”

School is niet altijd makkelijk voor je geweest. Hoe komt dat?

“Ik heb ADHD en heb mijn hele basisschooltijd medicijnen geslikt. In groep 6 bijvoorbeeld deed ik het niveau van groep 5, dat zegt toch wel wat. In de eerste klas van de middelbare school ben ik met die medicijnen gestopt. Toen zijn mijn cijfers omhoog geschoten.

Nu kan ik goed met mijn ADHD omgaan, dat komt door de hulp die ik van de ADHD-consulente heb gekregen. Het gaat nooit weg, maar ik kan het nu zelf onderdrukken. Ik ben soms nog wel druk in de klas, dat merkt mijn mentor ook, maar als ik rustig blijf nadenken, komt het goed.

Ik ben trots dat ik nu mijn BBL-diploma heb behaald. Een diploma is belangrijk. Zo kom ik meteen in mbo 2 terecht, dan gaat het allemaal wat sneller. Ik ga ICT studeren op ROC Mondriaan in Delft, daarna ga ik applicatiebeheer doen. Ik wil ook hbo gaan doen, dat is iets wat ik ooit heb gezegd. Mocht het niet lukken om eigen ondernemer te worden, dan kan ik altijd nog bij een bedrijf gaan solliciteren. Als je je diploma’s hebt, dan heb je je al bewezen en nemen ze je makkelijker aan.”

Wat is je droom met je eigen onderneming?

“In een dikke Porsche rijden lijkt me prachtig, maar als ik gelukkig ben, een mooi huisje en een gezin heb, ben ik tevreden. Voor een baas werken is ook leuk, maar dan kun je niet altijd je eigen ideeën uiten. Ik doe het nu in mijn eentje, maar later wil ik er medewerkers bij hebben. Ik wil programma’s voor computers of hardware gaan ontwikkelen, om bijvoorbeeld robots of stofzuigers aan te sturen. Mijn droom is om een groot bedrijf te hebben, maar met een middelklein bedrijf ben ik ook tevreden. Als het maar gezellig is en we het leuk hebben. Brood op de plank, dat is misschien nog wel het belangrijkste.

Verdienen doe ik nu nog niet zo heel veel, daarom werk ik er nog bij. Bij de HEMA zeggen ze dat ik een leider ben. Ik werk er bijvoorbeeld nieuwe mensen in. Dat is best een belangrijke functie, want als ik dat niet goed doe, doen zij het ook niet goed. Ik ben daar verkoper, sta in het restaurant, achter de kassa. Ze zien iets in me: ’s avonds op de food-afdeling ben je het middelpunt van de winkel. Als je dat verpest, komen de mensen niet meer terug. Dat is heel belangrijk voor de HEMA, ons salaris moet uiteindelijk toch van de klant komen.

Waar ik tegenop kijk? Eigenlijk niet echt iets. Ik laat me altijd verrassen. Grote bedrijven als Facebook inspireren mij. Ik zou graag een keer naar de Google Campus willen, in San Francisco. Ik ga erheen, dat is zeker, maar wanneer dat is de vraag.

Hier op school sta ik bekend om mijn ICT-vaardigheden. Ik help graag mensen. Als ik iets goed heb uitgelegd, ben ik voor mijzelf tevreden. Soms lukt dat niet. Dan moet ik even een stapje terug doen, dan moet ik het anders vertellen.”

“Als mijn oma het niet snapt, leg ik het te moeilijk uit.”

CV QUINCY JONGELEEN
1998 Geboren in Delft
2004 Basisschool Triangel Delftgauw
2008 Begint een eigen ICT-bedrijf
2011 Overgang naar middelbare school, Veurs Voorburg
2012 Oprichter en eigenaar QJ Apps
2013 Vakkenvuller bij Hoogvliet
2014 Allround medewerker bij HEMA
2015 Diploma vmbo BBL Veurs Voorburg, sector Economie
2015 Start ICT-opleiding ROC Mondriaan Delft

© Ineke Walravens

“De vrijheid als je ontdekt hebt wat je wilt doen.”

“Ze had gepland honderd te worden.”

“Je móét jezelf blijven.”

“Je kunt ook met andere ogen naar de dingen kijken.”

“Ik geloof in de toekomst van de maakindustrie.”

“Ik ben blij dat ik heb leren lezen en schrijven.”

“Ik heb de mooiste baan van KPN.”

“Mijn werk is mijn leven en mijn leven is mijn werk.”

“Salaam, onze begroeting, betekent vrede.”

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!