Jeroen
Been
Jeroen
Been

“Klanten voelen het als ik mijzelf blijf.”

“Ik geloof heel erg in het moment van nu. Als je iets wilt, moet je het nu doen. Niemand kan mij vertellen of ik tachtig jaar word.”

Je had van alles kunnen worden. Waarom storemanager?

“Ik hou van spullen kopen en ik weet wat winkelen is. Daarom begrijp ik klanten: ik weet hoe ze zich voelen. Ik vind het prachtig om klanten blij de deur uit te laten gaan. Dat ze binnenkomen, een vraag hebben en dat ik ze als specialist kan laten slagen. In mijn winkel. Dat is de kick.

Als kind al had ik een soort van geldingsdrang. Ik denk dat dat uit onzekerheid komt. Ik heb dat nog steeds. Als er niemand de winkel binnenloopt, ben ik bang dat we failliet gaan. Altijd. Ik wil dat het slaagt! Iedere dag opnieuw. Mijn lat kan altijd hoger. Iedere dag wil ik meer omzet draaien dan daarvoor. Ik kan ook heel chagrijnig zijn als dat een keer niet lukt.

Ik vind mezelf niet oud met mijn tweeëndertig jaar, maar het is aan de klant om dat te beoordelen. Een puber wil misschien wel liever door een bink van achttien jaar worden geholpen. Dan moet ik afstand nemen. Uiteindelijk gaat het niet om mij. Als de klant gelukkig weggaat en ik een goede bon heb aangeslagen, is iedereen tevreden.

Ik moet vooral mijzelf blijven, dat voelen klanten als ze in de winkel komen.”

Het lijkt of alles ook lukt bij je. Waar doe jij het voor?

“Negentig procent gaat goed, maar ik baal van die tien procent die fout gaat. Daar kan ik niet tegen, vooral niet als de fouten onnodig zijn. Dagelijks vraag ik mijzelf af wat ik ervan heb geleerd, en soms leer ik ook dingen die ik al wist.

Ik ben best wel saai, of noem het misschien serieus. Ik heb maar een paar goede vrienden. Eén hobby, motorrijden, en één vriendin. Daar ga ik voor de volle honderd procent voor. Want wat ik doe, wil ik heel graag goed doen.

Het is ook een prestatie om iets moois te kopen. Schoenen van zevenhonderd euro bijvoorbeeld. Dat ik dat durf. Ik kijk met mijn hart naar de waarde van iets, niet naar het prijskaartje. Dan weet ik zeker dat ik geen spijt krijg.

Een normaal leven opbouwen, met een vrouw en kinderen, dat is mijn ambitie. Het gaat om thuis, dat dat allemaal goed is. Voor mij is dat de basis van waaruit ik kan presteren. Om dat voor elkaar te krijgen, ben ik bereid heel veel opzij te zetten.

Het is ook fijn als het even stil is. Als ik alleen ben. Ik moet het af en toe loslaten, anders kan ik de touwtjes niet strak houden. Dan verkrampt het. Dan sla ik door. Daarna kan ik weer scherp zijn. Want als ik me goed voel, neem ik ook de goede beslissingen.”

Je bent je vader vroeg verloren. Welke rol heeft hij in het bedrijf en in je leven gespeeld?

“Het is meer dan werk. Het is een familiebedrijf. Ik hoorde er al bij toen ik negen jaar was. Zo voelde dat. Ik heb er alles aan gedaan om de andere kant op te gaan. Ik heb zelfs als boekhouder gesolliciteerd, maar halverwege het sollicitatiegesprek kwam ik erachter dat ik toch een betere verkoper ben. Mijn vader heeft me uiteindelijk naar het magazijn gestuurd, om voor een paar dagen te gaan meehelpen. In de tien jaar dat ik er nu werk, ben ik met het bedrijf meegegroeid.

Mijn vader is gevallen met de motor. Hij is nog een maand kunstmatig in leven gehouden, maar toen was hij mijn vader al niet meer. Beslissingen die het zwaarst wegen, blijken vaak de makkelijkste keuzes. Zo had hij zelf ook niet verder gewild. Mijn oom was al van jongs af aan mijn voogd. Hij is er altijd voor mij. Ik laat hem niet vallen. We maken het samen af, zijn bedrijf. Na mijn vaders dood ben ik echt gaan staan, daar ben ik trots op. Als ik iets vond, ben ik het gaan zeggen. Als ik iets wilde, ben ik het gaan doen.

Dat de winkel al twee jaar de beste G-Star winkel van de wereld is, dat is geweldig. Daar heb ik heel veel voor gedaan. Nu de winkel bovenaan staat, wordt het alleen maar moeilijker. Ik moet niet alleen die nummer één positie evenaren, ik moet ook nog plussen. Nummer één zijn duurt maar een dag: iedere ochtend weer begint de wedstrijd opnieuw.”

“Eerlijk zijn tegen mijzelf, dat is het allerbelangrijkst.”

 

CV JEROEN BEEN
1982 Geboren in Rotterdam
1999 Mavodiploma
2002 Vestigingsmanager Groothandel Zadkine Beroepsonderwijs
2003 Cracks Clothing Company
2009 Overlijden vader
2011 Best store performance G-Star
2012 Best store performance G-Star
2014 Medeaandeelhouder CCC
2014 Geboorte dochter

© Ineke Walravens

“De vrijheid als je ontdekt hebt wat je wilt doen.”

“Ze had gepland honderd te worden.”

“Je móét jezelf blijven.”

“Je kunt ook met andere ogen naar de dingen kijken.”

“Ik geloof in de toekomst van de maakindustrie.”

“Ik ben blij dat ik heb leren lezen en schrijven.”

“Ik heb de mooiste baan van KPN.”

“Mijn werk is mijn leven en mijn leven is mijn werk.”

“Salaam, onze begroeting, betekent vrede.”

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!