Omarm je ambities

Nana
Bouwens
Nana
Bouwens

“Ik dacht: hup!”

“Ik besloot dat alles anders moest. Toen kon dat nog met de overwaarde van je hypotheek. Ik dacht: hup, en ben een jaar lang fulltime naar school gegaan: om meubelmaker én meubelstoffeerder te worden. Als ze daar zeiden: ‘Pauze’, dan dacht ik: daar heb ik helemaal geen tijd voor. De mogelijkheden zijn oneindig als je én met hout én met stof kunt werken.”

Wat een ommezwaai. Heb je nooit getwijfeld?

“Ik ging er gewoon vanuit dat het zou gaan lukken. Het moest gewoon. Alles ging zo makkelijk, alsof alles zo op zijn plek viel. Het waren eigenlijk allemaal kleine stapjes.

Mijn lievelingsoma woonde veertig jaar in dit pand, dus dit is een deel van mijn leven. Eerst zat ik alleen op de begane grond, mijn vader wilde de andere verdiepingen gaan verhuren. Het irriteerde me mateloos dat ik dan nooit meer naar boven zou kunnen. Dat ik niet lekker meer voor het raam zou kunnen zitten, een beetje naar buiten kijken. Al die herinneringen ook, dit pand is gewoon een deel van mijn leven. Toen heb ik de rest erbij gehuurd. Zo stoer van mijzelf.

Ik weet nog niet waar het eindigt. Ik vind het super om het allemaal te bedenken. Vroeger wilde ik alleen maar dingen maken, maar ik merk dat dat zo veel tijd kost. Ik ben aan het groeien, er komt de laatste tijd steeds meer werk op me af. Ik heb iemand nodig die het gaat uitvoeren. Dat had ik van tevoren nooit bedacht, dat ik meer een soort van baasje ga worden.

Deze week kwam er iemand solliciteren. Daarvoor had ik misschien gedacht van: ik heb iemand nodig, dus ik zeg geen nee. Nu niet. Binnen vier seconden wist ik het: ‘O, jou wil ik niet. Al wil je hier gratis werken, dit gaat het gewoon niet worden.’ Dat vond ik heel dapper van mezelf.

Het contact met de klant blijf ik zelf doen. Het is bijna altijd alsof die mensen vrienden worden. Voor de meeste klanten zit er emotie in het meubelstuk. Het is van een opa of oma geweest, ze zijn er misschien jarenlang in voorgelezen. Ik vind het belangrijk om daar heel zorgvuldig mee om te gaan. Er zijn mensen die dertig jaar lang een stoeltje boven op zolder hebben staan, waar ze niks mee doen omdat het niet in hun interieur past. Ik neem de tijd voor ze, ik kom bij die mensen thuis. Klanten zijn daarna zó blij.”

Je verbindt je helemaal, is dat je kunstenaarschap?

“Ik maak iets voor iemand anders, niet voor mijzelf. Vaak kan ik nog beter dan de klant zelf de emotie aanvoelen; ik ben een soort verlengstuk, de handen van de klant, om het te maken. Het kost veel energie. Soms ga ik er te ver in, dan ben ik er veel langer mee bezig dan zou moeten. Als ik bijvoorbeeld een tas maak en de klant zegt: ‘Ik wil dit, en dit, en dit’, dan kan ik er nog een week over nadenken wat voor die klant nog meer handig zou zijn. Als de tas klaar is, wil ik hem het liefst nog twee dagen bij me houden. Ik vind het gewoon jammer dat hij weggaat. Daarom ben ik ook zo blij als klanten me later nog een fotootje sturen, van hun eigen tas die niemand anders heeft. Dat vind ik machtig.

Alles, bijna alles, is massaproductie. Het heeft voor mij meer waarde als iets speciaal voor iemand is gemaakt. Geld is niet belangrijk. Ik moet boodschappen doen, en natuurlijk de huur betalen. Het meest geniet ik van de waardering. Dat is veel meer waard. Ooit stond ik tassen te verkopen toen er een klant kwam die helemaal weg was van een exemplaar. Ze kon het echt niet betalen. Een tientje had ze, meer niet. Ik heb haar de tas verkocht, voor dat ene briefje. Ze stond te huilen aan mijn stalletje, zo blij was ze ermee. Hadden we allebei een mooie dag.

Drie weken later kwam ze me oude zeilen brengen, die had ze ergens gevonden. Voor mij was dat materiaal veel meer waard dan die ene tas. Ze heeft nog heel veel klanten doorgestuurd ook. Daar krijg ik nou een kick van. Ik weet dat het, linksom of rechtsom, wel weer goed komt. Daar ga je op een gegeven moment op vertrouwen.”

“Ik heb alles in mijn uppie gedaan, op eigen kracht.”

 

CV NANA BOUWENS
1972 Geboren in Haarlem
1991 Ondernemerscollege Kennemerland
1992 Medewerkster Bouwens/ Bal Autoverhuur
2000 Wereldreis
2001 Reisconsulente Pro Golf reizen
2006 Medewerkster Customer Services Hoogesteger
2008 HMC – meubelmaker en meubelstoffeerder
2009 Made buy Nana, huur eerste atelier 12m²
2010 SVGB – ontwerpen en produceren tassen
2014 Huur pand Turfmarkt 30 Haarlem, drie etages

“De vrijheid als je ontdekt hebt wat je wilt doen.”

“Ze had gepland honderd te worden.”

“Je móét jezelf blijven.”

“Je kunt ook met andere ogen naar de dingen kijken.”

“Ik geloof in de toekomst van de maakindustrie.”

“Ik ben blij dat ik heb leren lezen en schrijven.”

“Ik heb de mooiste baan van KPN.”

“Mijn werk is mijn leven en mijn leven is mijn werk.”

“Salaam, onze begroeting, betekent vrede.”

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!