Omarm je ambities

Phronèsis: praktische wijsheid

“Phronèsis, de praktische wijsheid dat je weet wat je te doen staat, is wat leiders nodig hebben.”, schreef ik ooit in een van mijn managementboeken [1]. Plannen zijn mooi, maar succes manifesteert zich pas als er ook daadwerkelijke actie is. Voor die uitvoering is – vrij naar Aristoteles – de verstandigheid nodig om voor jouw bedrijf het enige juiste te doen.

Wat is jouw route naar succes?

Een van de oefeningen die ik mijn coachees aanreik, is het reageren vanuit ontspanning. Ik vraag haar of hem om een paar keer per dag een situatie volledig open te benaderen.

Het is een oefening in het loskomen van de drukte van de efficiënte manager. Niets meer invullen vanuit je eigen vooroordelen. Alleen luisteren, vragen stellen en meer te weten te komen over het onderwerp. Tegelijkertijd laat je de denkwijze van je collega tot je doordringen en ga je mee in haar of zijn redenering. That’s it.

Doe je mee?

Makkelijk zal je misschien denken, niets is echter minder waar. Dit is een van de moeilijkste en tegelijkertijd meest impactvolle interventies voor een manager of directeur.

Dé waarheid bestaat niet. Zelfs die van een directeur niet.

Niemand is een heilige. Althans, ik moet de eerste directeur of manager nog tegenkomen die dat wel is. Ook ik ben het niet. Je zegt misschien wel dat je luistert, maar komt het ook zo over op je gesprekspartner? Voelt zij of hij zich gehoord? Benóem je ook de positieve kanten van dat andere perspectief? Dúrf je ter plekke je eigen mening bij te stellen? Of houd je je vast aan je eerdere standpunt?

Ook voor mij blijft het ontspannen reageren een geweldige oefening. Waarom? Omdat ook ik in mijn interim opdrachten af en toe ‘aan de pan blijf plakken’. Dan handel ik te snel: vanuit de verdediging en vanuit het tegenargument. Mijn agenda is de enige die daar baat bij heeft, verder niets of niemand.

In een dialoog gaat het nooit om het gelijk van dat moment.

Je leert namelijk niets van wat je al weet. Door eerst te luisteren, dóór te vragen en je mening uit te stellen ontstaan er als vanzelf nieuwe inzichten.

Nederlanders hebben van kinds af aan geleerd om een eigen mening te vormen. Vrijheid en tolerantie zitten in onze cultuur. Iedereen in jouw bedrijf heeft dus de kwaliteiten ontwikkeld om kritisch mee te denken. Dat is een waanzinnig kapitaal. Gebruik het, zet het in en je bedrijf gaat groeien!

Lange termijn succes duurt het langst.

Mijn advies? Praat zoveel mogelijk met je collega’s. Altijd. Over elk belangrijk onderwerp. Niet alleen in de boardroom, ook op de werkvloer. Hoe meer collega’s je spreekt, hoe wijzer je wordt.

Dat doe ik zelf ook, bijvoorbeeld bij de start van een nieuwe interim opdracht. Hoe beter ik luister, des te kansrijker het plan van aanpak wordt. Wijsheid trekt zich namelijk niets aan van positie, status of macht. Dat gaat over hoe je samen de route naar succes vorm geeft.

Om een doel na te kunnen streven, moet je weten hoe je het realiseert.

Collega’s doen het graag: debatteren over wat er te doen staat. Echt iedereen wil meedenken en meedoen, als bij de uiteindelijke strategie alle aspecten maar worden meegenomen. Phronèsis gaat over het resultaat van die afwegingen. Doe je dat goed dan heb je, alles gehoord hebbende en je eigen expertise daar aan toegevoegd hebbende, binnen de kortste keren een plan van aanpak waar iedereen zich in herkent. En dat niet alleen, het is ook nog eens scherp en volledig.

Iedere veranderopgave is uniek. Ook die van jouw bedrijf. Managementtheorieën helpen je zeker verder, maar weeg ze altijd tegen jouw unieke organisatie.

Dat doe ik ook in mijn interim opdrachten. Door het verbinden van de wisdom of the crowd met mijn eigen ervaring, ontstaat er altijd iets bijzonders. Want geloof me: een meer gedragen strategie kun je niet krijgen wanneer iedereen weet wat de stip op de horizon is.

Ook jouw bedrijf kan zo uitzonderlijk gaan presteren!

In samenwerken vind je de praktische wijsheid van succes.

 

Aan de hand van één A4-tje een bedrijf van 800 medewerkers in een jaar van structureel verlieslatend naar winstgevend brengen? Kan dat? Zeker! We hebben het onlangs bij IBN voor elkaar gekregen.

Ook jouw organisatie laten groeien? Dat kan! Bel of mail me voor een goed gesprek of om meteen aan de slag te gaan. Of kijk eerst even naar de resultaten van mijn interim opdracht bij IBN: Plezierige winst.

 

© Ineke Walravens

[1] Ineke Walravens (2014), Vastzitten in vrijheid – bespiegelingen over leiderschap, ISBN 978-90-821541-0-8

Blog delen:

Het succes van veerkracht

De twijfel van het moment

Wederkerigheid

Drukdrukdruk?!

Verdraagzaamheid

Uitgesteld succes

De leider in de lead

Het begin van de verandering

Keuzes maken de cijfers

De weg wijzen

Het moment. Dat telt.

“Heb ik er alles aan gedaan?”

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!