Omarm je ambities

Werken
in een
topteam

Teamsessies

Voor managers en directeuren die meer uit hun team willen halen.

Vanzelfsprekende samenwerking

Als het loopt, als in een managementteam iedereen elkaar blindelings weet te vinden, is het puur genieten. Dan wordt er veel gelachen, dan wordt er gewerkt – hard en zakelijk – en dan worden de doelen overtroffen.

De ene keer gaat het als vanzelf, de andere keer hapert het. Samenwerken vraagt om voortdurende aandacht: voor elkaar, de communicatie, de te maken keuzes, de cultuur, de strategie en de bijbehorende acties.

“Iedereen werkt hard maar van al die mooie plannen komt te weinig terecht. Zijn wij wel een team?”

Wat vinden wij met elkaar belangrijk? Hoe doen wij de dingen eigenlijk? Waar gaat het goed, waar kan het beter? Wat wordt onze strategie? Hoe houden we overzicht en grip? Omdat jullie willen groeien in de samenwerking of omdat jullie de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de organisatie serieus nemen.

Ik geef zelf leiding aan teams in veranderende omgevingen en heb ruime ervaring als commissaris: ik weet hoe ingewikkeld samenwerken kan zijn en wat er voor nodig is om echte collega’s van elkaar te worden.

“Op deze manier heb ik er niet veel zin meer in. Ik herken me nauwelijks nog in het bedrijf. Hoor ik hier wel bij?”

De aanpak

Het programma wordt toegespitst op jullie specifieke situatie en wensen. In het voorgesprek bepalen we samen de doelen en de opzet, ik zorg voor de bijpassende werkvormen.

Tijdens de teamsessies hebben jullie de volledige aandacht voor de dialoog en de inhoud. Ik leid het proces in goede banen, zodat iedereen en alle inhoudelijke onderwerpen aan bod komen.

Zo jullie willen, of als ik inschat dat het team daar sterker van wordt, reflecteer ik op de groepsdynamiek. Om een ander perspectief aan te reiken of om dat wat blokkeert bespreekbaar te maken. Als het jullie helpt, draag ik oplossingen uit mijn interim-praktijk aan.

Er is alle ruimte om de inzichten van alle collega’s te verkennen. Ik vat samen als er teveel wordt uitgeweid. Ik stel verdiepende vragen voor de scherpte in de dialoog of om de essentie te pakken. Of ik reik een model aan om meer inzicht te geven in wat er aan de hand is. De keuzes maken jullie uiteraard zelf; ik zorg voor structuur in het proces en de dialoog.

“Ineke verstaat de kunst om in slechts een paar korte vragen zonder omhaal tot de kern te komen. Dat helpt enorm.” – Marco Kruithof

Het resultaat

Alles wat gezegd moest worden, is gezegd. Jullie begrijpen elkaar beter. Het verleden is geëvalueerd en er is goed nagedacht over de toekomst. Er is helderheid over wat jullie met elkaar belangrijk vinden. Er zijn keuzes gemaakt en iedereen kan zich daarin vinden. Jullie leren elkaar nog meer te vertrouwen en weten wat jullie als team te doen staat.

Met mijn persoonlijke aanpak weet ik jullie de juiste stappen te laten zetten zodat samenwerken een vanzelfsprekendheid wordt.

Er is overzicht en duidelijkheid. Als het goed is, is er ook een antwoord geformuleerd op de volgende drie vragen:

  • Wat blijven we voortvarend en supergoed doen?
  • Waar stoppen we per direct mee?
  • Waar beginnen we met aanstekelijk enthousiasme aan?

Daarmee kunnen jullie de volgende ochtend aan iedereen uitleggen wat het resultaat is.

“Ineke paart effectief invloed uitoefenen en resultaatgerichtheid aan oprechte interesse in wat mensen drijft. ‎Op deze wijze komt een team met haar altijd verder en beklijven veranderingen daadwerkelijk.” – Marjolein ten Kroode

Wil je ook in een topteam werken?

De dynamiek van een team, niets boeiender dan dat. Ongrijpbaar haast, en ook weer niet. De samenwerking, de onderlinge verhoudingen, het elkaar begrijpen. Telkens weer intrigeert het me wanneer het, met slechts een paar interventies, ineens begint te lopen. Het is goed kijken, het is aanvoelen, het is bespreekbaar durven maken. Het gaat over leiderschap. Over intuïtie. Over vakmanschap.

Een doel stellen, geeft richting. Een belofte doen, brengt actie. Gewoon gaan beginnen, leidt tot resultaat. En dat met elkaar. Samen. Machtig, toch!

Tot slot

Zijn jullie toe aan een volgende stap in de samenwerking? Willen jullie je als team verder ontwikkelen, met aandacht voor zowel het individuele als het teambelang? Ik ondersteun jullie heel graag!

Bel of mail me voor een:

 

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!