Omarm je ambities

Keuzes maken de cijfers

Aan het eind van een werkdag kijk ik altijd uitgebreid terug op alles wat er die dag is gebeurd. Er zijn dan altijd momenten die ik liever anders had willen doen. Ik heb overduidelijk geen baas nodig die mij beoordeelt: dat doe ik zelf al meer dan genoeg. Mijn zelfkritiek heeft gelukkig ook een keerzijde: het maakt dat ik de volgende ochtend weer vol energie opsta. Groei is namelijk wat mij drijft. Wat drijft jou?

Nieuwe dag, nieuwe kansen.

De wereld van het management kent geen goed of fout. Wij managers en directeuren leven immers in continue onzekerheid. Wij moeten het, in de ongrijpbaarheid van de toekomst, doen met visies. Met strategieën hoe we daar geraken. Met tactieken en met simpelweg uitproberen.

Helaas zit het niet altijd mee. Toppers vertrekken naar de concurrent. Teruglopende omzetten ontaarden in verliezen. Of pokeraars zetten de markt en daarmee jouw bedrijf op zijn kop. Voor je het zelf door hebt, stap je in de valkuil van de volharding: zó deden we het altijd al, dus zó blijven we het doen. Hardnekkigheid als houvast, met alle gevolgen van dien.

Niets zo moeilijk als je eigen urgentie bepalen.

In die tijden van onzekerheid vindt Jan en Alleman van alles óver van alles. Dus helaas vinden ze ook iets van jou. De managers en directeuren die ik coach, hebben er allemaal last van. Verstandelijk kunnen ze er wel mee omgaan, maar gevoelsmatig knaagt het toch aan ze. Aan jou stiekem ook?

De controller zal willen dat je ingewikkelde spreadsheets invult. De HR manager verzoekt je met klem om toch vooral voor iedereen aardig te blijven. Je direct reports zoeken het in de mankementen van je persoonlijkheid. En de CEO en RvC eisen dat je ze met dikke rapporten uit de kramp helpt. Iedereen vindt iets van je. Iedereen wil iets van je.

De belangrijkste vraag is echter: Wat vind jíj dat er moet gebeuren?

Laat jij je gijzelen door twijfel?

Iedere veranderopgave kent zijn eigen dynamiek. Theorieën vind je in de managementboeken, resultaten realiseer je in de praktijk. Laat de modellen je leidraad zijn, maar laat je er niet eenzijdig door leiden. Blijf scherp in je analyse en creatief in je interventies. Het is namelijk het geheel dat om jóuw aanpak vraagt: de bundeling van lonkend perspectief, professionaliteit, eigenaarschap en samenwerking. Het totaal brengt immers zoveel meer dan de optelsom van de losse interventies. Dat werkt alleen als het authentiek is.

Het is het samenspel dat het succes brengt.

Het stellen van een doel staat natuurlijk voorop. Maak het zo uitdagend als het maar zijn kan. Schrijf het ook zeker op, maar vergeet het daarna onmiddellijk weer. Met turen naar die stip op de horizon gebeurt er namelijk niets. Staren naar de begroting brengt ook geen beweging, want spreadsheets zijn oneindig geduldig. Alleen dáádkracht kan je brengen waar je wil zijn. De ácties die je doet, díe maken de cijfers.

Laat je niet leiden door de verandering, maar leidt de verandering.

Er is geen goed of fout, dus is er ook geen reden voor twijfel of onzekerheid. Onderweg kun je nog van alles bijstellen of, als het anders uitpakt dan je had gedacht, zelfs nog herstellen. Focus je op het proces. Houdt vaart in alle acties. Luister naar de collega’s om je heen, weeg hun input vooral en doe daarna wat jíj vindt dat er moet gebeuren.

Leiders maken keuzes die hen ‘s nachts wakker houden.

Het lijkt een contradictie, maar dat is het niet: duidelijkheid brengt verbinding. In tijden van verandering willen mensen weten waar ze aan toe zijn. Ze willen betekenis kunnen geven aan de nieuwe richting. George Kohlrieser* vat het zo mooi in één zin samen: “Leiders die snappen hoe verbinding werkt en die verbindingen aangaan, zijn in staat om een cultuur van vertrouwen te laten ontstaan.”

Hoe duidelijker jij als leider bent, hoe meer collega’s met je meedenken. Voor je het weet zijn jouw keuzes júllie keuzes geworden. Hoe meer verbinding er is, hoe meer daadkracht er in het team komt. Het mopperen verdwijnt, de trots verschijnt. Dan is het nog slechts een kwestie van hard doorwerken. Complimenten geven houdt vervolgens de vaart in het proces. En als díe draai is gemaakt, dan wordt het weer tijd om je doel te evalueren.

Welk compliment geef jij jezelf?

 

Verandert de wereld om je heen in een rap tempo? Sta je voor een veranderopgave? Weet je misschien wel wát er moet gebeuren, maar niet hóe? Bel me dan gerust, want jou of je bedrijf helpen de draai te maken, vind ik het mooiste wat er is.

© Ineke Walravens

* George Kohlrieser (2020). Laat je niet gijzelen. Circle Publishing.

 

Blog delen:

Het succes van veerkracht

De twijfel van het moment

Wederkerigheid

Drukdrukdruk?!

Verdraagzaamheid

Uitgesteld succes

De leider in de lead

Phronèsis: praktische wijsheid

Het begin van de verandering

De weg wijzen

Het moment. Dat telt.

“Heb ik er alles aan gedaan?”

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!