Omarm je ambities

Hollandse trots

Het is zo normaal wat je allemaal doet. Zo doe je het immers iedere dag. Gewoon, omdat het je werk is. Bovendien kijk je al uit naar het volgende project of business plan, want achteraf bezien zou je het echt anders hebben gedaan. Nóg beter.

Hollandser kan het haast niet: ‘doe maar gewoon’ gold ook bij ons thuis. Eind jaren tachtig was de werkeloosheid net zo hoog als nu. Ik schreef sollicitatiebrief na brief, maar werd niet uitgenodigd. Niemand begreep het, totdat een vriendin mijn cv bekeek: “Waarom schrijf je niet dat je cum laude bent afgestudeerd?”. Ik vond het niet ter zake doen en begreep pas dat het wél relevant was toen ik daarna overal op gesprek mocht.

Hoe Hollands ben jij trots?

Een door de wol geverfde directeur die ik mocht coachen was cum laude afgestudeerd voor zijn MBA, maar dat was hij alweer vergeten. Net als andere prestaties die hij had neergezet. De omzet van zijn bedrijf was stilgevallen en hij kon er zelf even geen vaart meer in krijgen. Hij had uitzonderlijke projecten gedaan maar voor hem was dat dagelijkse kost. Trots was een woord dat hij niet kende.

Iedere dag drie dingen opschrijven waar je trots op mag zijn, was het ‘huiswerk’ dat hij onder andere van mij meekreeg. In het begin had hij er moeite mee. Hij vroeg zich af wat de definitie van trots was. Kon dagenlang niets bedenken. Ik moest hem helpen om zijn eerste voorbeeld vast te kunnen pakken. Gaandeweg kreeg hij door hoe bijzonder gewone zaken kunnen zijn. Het werd een dagboek van kleine en grote successen. Stap voor stap vond hij zijn zelfvertrouwen terug en in dezelfde tred groeide de omzet van zijn bedrijf mee.

Heb jij ook last van bescheidenheid?

Door een administratief probleem tussen XS4ALL en een Amerikaanse leverancier was onlangs mijn domeinnaam een dag lang niet bereikbaar. Vervelend. Wat doe je als bedrijf als je een fout maakt? Trots blijven. En dat is precies wat XS4All deed. Ik kreeg een mail met uitleg van ze én een credit nota voor een jaar lang gratis hosten. Waarom? Omdat ze als geen ander begrijpen hoe belangrijk een domeinnaam is én omdat ze perfecte service willen leveren. Voor minder doen ze het niet.

Wat heeft jouw bedrijf heel goed gedaan?

Besteed je al je aandacht aan wat er fout gaat? Ben je aan het einde van de dag alweer vergeten wat je zo uitmuntend hebt gedaan? Stimuleren is het codewoord. Maak kleine dingen groot. Geef aandacht aan jezelf en je managementteam en aan alles wat jullie presteren. Erken succes, hoe klein het ook is. Als je dat voor elkaar krijgt, ga je groeien. Je talenten hebben ruimte nodig, die moeten eerst de verlegenheid van zich afschudden. Druk je uit, zeg wat je goed vindt.

Geef je team vandaag een compliment. En vergeet jezelf niet …

 

Ben je aan het overleven? Hoor je jezelf mopperen over wat er allemaal niet goed gaat? Blijven de resultaten van je team uit?

Kies de ondersteuning waarmee je successen kunt realiseren:

© Ineke Walravens

Blog delen:

Het succes van veerkracht

De twijfel van het moment

Wederkerigheid

Drukdrukdruk?!

Verdraagzaamheid

Uitgesteld succes

De leider in de lead

Phronèsis: praktische wijsheid

Het begin van de verandering

Keuzes maken de cijfers

De weg wijzen

Het moment. Dat telt.

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!