Omarm je ambities

Het begin van de verandering

Voor mij is iedereen gelijk: of je nu schoonmaker, inpakker, controller of directeur bent. Ik sta voor gelijkwaardigheid. Het ene talent is heus niet belangrijker dan een andere vaardigheid. Iedereen heeft zijn of haar rol in het geheel. Alleen samen kunnen we van het geheel een succes maken.

Zo zit ik ook altijd in mijn werk. Mij maakt het niet uit wat voor functie ik heb: programmamanager, interim directeur, coach of commissaris. Ik ben wie ik ben. Of, zoals een opdrachtgever mij ooit typeerde: “Ineke brengt altijd zichzelf mee.”.

Waar sta jij voor?

Ik mag graag op de productievloer zijn: veiligheidsschoenen aan en kijken hoe het er in de fabriek voor staat. Even buurten ook met de collega’s die aan het inpakken of aan het assembleren zijn. Ik doe er altijd nieuwe inzichten op. Je hoeft namelijk echt geen Lean Six Sigma Black Belt te hebben om te zien hoe iets beter kan. Als je maar open durft te staan voor het nieuwe.

In de ethiek bestaat dé waarheid niet. Net zomin als dé onwaarheid. Die moraal geldt natuurlijk ook voor ons managers en directeuren. Onze blik op hoe een bedrijf er voor staat, is natuurlijk niet de enige werkelijkheid. Iedere collega zal zo zijn eigen kijk hebben op hoe goed of hoe slecht het met de organisatie gaat. Net zoals iedere collega zijn of haar eigen idee zal hebben over de noodzakelijke volgende stap.

De engineer, de jurist, de accountmanager, de timmerman, de docent. De expert die iedere dag weer het werk levert wat gedaan moet worden, weet precies waar het aan schort. Met hem of haar in gesprek gaan, levert vaak meer op dan een zoveelste vergadering over bijvoorbeeld het besturen van het dashboard.

In een van mijn interim opdrachten bleek het bijvoorbeeld om twee vragen te gaan. Universele vragen. Wordt iedereen gelijk behandeld? Gaan we eerlijk met elkaar om?

Koester jij het tegengeluid?

Als het tegen zit in een organisatie, als het niet zo loopt zoals het zou moeten lopen, ligt de oplossing vaak voor het oprapen. Mopperende collega’s? Negeer ze niet. Commentaar op het beleid? Blijf weg van censuur. Tegenargumenten? Wuif ze nooit weg met een simpel handgebaar.

Weerstand is je vriend.

Smoezend in de wandelgangen of confronterend in vergaderingen, het tegengeluid reikt je de oplossing aan. Geef het de aandacht die het verdient. Zorg dat het gehoord mag worden en maak het onderdeel van het goede gesprek. Daar begint namelijk de verandering. Want Montesquieu leerde het ons enkele eeuwen geleden al: als de waarheid in één hand is, betekent dat het einde van de gematigdheid. De dialoog, die brengt de oplossing. Altijd.

De missie en de kernwaarden van een bedrijf zijn essentieel. Ondernemend. Verbindend. Volwaardig. Ieder bedrijf heeft ze wel. Respect. Verdraagzaamheid. Gelijkwaardigheid. Ieder individu heeft ze ook. Het zijn geen loze kreten die op een creatieve heidag zijn bedacht. Nee. Het zijn grondwetten waar je altijd op terug kunt vallen. Ze geven houvast voor die momenten waarop het moeilijk beslissen is.

Wat zijn jouw waarden? En die van jouw organisatie?

Verandering implementeren vraagt veel van alle betrokkenen: van individuen, van teams en van organisaties. Niets is zo moeilijk als met elkaar een nieuwe weg inslaan. Wanneer de noodzakelijke vernieuwing niet van de grond komt, is niets doen geen optie. Want hoe meer tegenslag er komt, hoe meer alles op zijn grondvesten schudt.

Juist dan draait het om de kern van de zaak.

Waar is ons bedrijf voor opgericht? Wat staat onze organisatie te doen? Wat kan ik daar aan bijdragen? Vanuit welke drijfveren? Die gedeelde basis zorgt voor sociale cohesie. Verbinding zorgt voor ideeën. Oplossingen zorgen voor gezamenlijk resultaat. Succes brengt plezier. En is werken daar uiteindelijk niet om te doen? Om het met elkaar leuk te hebben?

Verandering realiseren begint voor mij bij die basis. Welke waarden worden onvoldoende nageleefd? Hoe kan ik die in het middelpunt van de nieuwe strategie zetten? Wat staat ons dan te doen bij de implementatie daarvan?

Ligt er een moeilijk besluit voor? Vergeet de oneigenlijke argumenten uit de directiekamer. Te duur, geen tijd of geen moed zijn slechts excuses. Ook ego is een slechte raadgever in deze. Mijn advies? Ga terug naar de werkvloer. Houd het simpel. Blijf bij de kernwaarden.

Wie breng jij mee?

 

Verandert de wereld om je heen in een rap tempo? Sta je voor een veranderopgave? Weet je misschien wel wát er moet gebeuren, maar niet hóe? Bel me dan gerust, want jou of je bedrijf helpen de draai te maken, vind ik het mooiste wat er is.

© Ineke Walravens

Blog delen:

Het succes van veerkracht

De twijfel van het moment

Wederkerigheid

Drukdrukdruk?!

Verdraagzaamheid

Uitgesteld succes

De leider in de lead

Phronèsis: praktische wijsheid

Keuzes maken de cijfers

De weg wijzen

Het moment. Dat telt.

“Heb ik er alles aan gedaan?”

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!