Omarm je ambities

“Heb ik er alles aan gedaan?”

Sommige managers en directeuren hebben het succes aan hun broek hangen. Zij realiseren ieder doel dat ze zich stellen, terwijl anderen onderweg altijd wel een obstakel tegenkomen.

Kijk jij ook met verbazing naar die collega’s die altijd resultaat boeken?

Hoe noem jij het? Mazzel? Toeval?

Ieder jaar is een bijzonder jaar, ook dit jaar weer. Onvoorziene zaken zijn er altijd. Is het niet een virus of daarmee gepaard gaande regelgeving vanuit het Binnenhof, dan is het misschien wel een grote klant die onverwacht voor een andere leverancier kiest. Of nieuwe technologie, die plots terrein wint. Of een innovatieve concurrent, die razendsnel marktaandeel verovert.

Boosdoeners zijn er genoeg. Elk moment in je carrière.

Natuurlijk zijn er soms situaties die ver buiten je macht liggen. Het doet pijn in mijn hart hoe hard sommige bedrijven nu worden geraakt. Topondernemers krijgen te maken met onverwachte maatregelen en plotselinge sluitingen, zoals uitblinkers Dennis de Beer, Jeroen Been of Niven Kunz met hun stomerij, jeansstore of sterrenrestaurant. Met alle gevolgen van dien voor de omzet. Ga er maar aan staan.

Maar toch.

Flinders, Catawiki, Airbnb, Uber én Instagram zijn gestart tijdens de kredietcrisis van 2008.

Hoe staat het met jouw doelen?

Een beslissing lijkt hetzelfde als een keuze. Qua semantiek is het verschil niet zo groot, maar qua intentie des te meer. Beslissingen zijn rationeel, logisch en realistisch. Keuzes gaan ver voorbij dat alles, ze zijn ook niet altijd uit te leggen. Als je voor iets kíest, kies je vanuit je hart. Met alle consequenties die daarbij horen.

In die intentie zit de overtuiging van het resultaat.

Met wie ik ook werk, collega’s op interim opdrachten of coachees op vrijdagen, ik sta ze met van alles bij. Ik analyseer casussen met ze, geef nieuwe inzichten mee of reik slimmere tactieken aan. Met veel plezier. Alles wat een manager of directeur effectiever kan maken in haar of zijn werk, heb ik in mijn pakket zitten. Ik kan ze zelfs zelfvertrouwen geven. Zelfs dat.

Het enige dat bij henzelf ligt, is zelfreflectie.

Het zetten van de allerlaatste stap, die stap die het verschil maakt tussen hard werken en succesvol zijn, dat kan je alleen zelf doen.

Ik heb er alle vertrouwen in dat de ondernemingen van Dennis, Jeroen en Niven de huidige storm doorstaan. Waarom? Omdat het echte ondernemers zijn!

Ze kunnen het misschien na de zoveelste tegenslag een keer niet meer zien zitten. Moedeloos worden. Dóór willen terwijl ze nog door allerlei maatregelen worden tegengehouden. Maar er komt een dag dat ze weer opstaan en met een creatieve oplossing komen. Dan halen ze er alles uit wat er in zit. Zij hebben immers niet zo maar voor het ondernemerschap gekozen; dat hebben ze met heel hun hart gedaan.

Iedere crisis kent zowel winnaars als verliezers. Waar wil jij bij horen?

Doelen behalen is geen sinecure, althans, als je ze uitdagend genoeg hebt gesteld. Het is hard werken, het is creatief blijven, het is risico’s nemen. De ene dag zet je vijf stappen vooruit, de andere dag moet je noodgedwongen een paar stappen achteruit.

Hoeveel talent of geluk je ook hebt, succes komt ook aan op doorzettingsvermogen. Durf jij in die spiegel van je bezieling te kijken? Wil ik dit echt? Vanuit mijn diepste zijn? En, ben ik bereid er alles voor te doen? Maar dan ook echt álles?

Het komt ook mij op interim opdrachten en in coachingstrajecten beslist niet aanwaaien. Ook ik moet er keihard voor werken, neem risico’s en laat me uitdagen in onconventionele, complexe veranderopdrachten waarin veel onzeker is.

Niets komt voor niets in het leven van de directeur of manager. Ook bij mij zit het regelmatig flink tegen. Maar als dát gebeurt, als maar niet wil lukken wat ik voor ogen heb, stel ik mijzelf dezelfde vraag als die Dennis, Jeroen en Niven zich nu stellen:

“Heb ik er alles aan gedaan?”

Haal jij al je doelen? Niet? Zit het tegen? Ligt het buiten jouw macht? Echt?

Welke vraag stel jij jezelf?

 

Ben je niet tevreden over de prestaties van jezelf of je bedrijf? Knagen je ambities? Krijg je het maar niet voor elkaar? Bel me dan gerust, ik help je graag successen te realiseren. 

 

© Ineke Walravens

Blog delen:

Het succes van veerkracht

De twijfel van het moment

Wederkerigheid

Drukdrukdruk?!

Verdraagzaamheid

Uitgesteld succes

De leider in de lead

Phronèsis: praktische wijsheid

Het begin van de verandering

Keuzes maken de cijfers

De weg wijzen

Het moment. Dat telt.

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!