Omarm je ambities

De kern van de keuze

Op zoek gaan naar de essentie, dat is waar ik altijd begin. Als ik een voorstel heb gelezen of een probleem krijg voorgelegd, vraag ik me als eerste af waar het hier precies om draait. Of het nu om een grote investering gaat, in tijd of geld, of om een minder goed functionerende organisatie of managementteam. Om een strategisch beslissing of een korte termijn keuze. Waar gaat dit écht over?

Hoe vaak word jij afgeleid door details?

Je kent ze wel: lange vergaderingen die vaak standaard uitlopen en waarbij je op de notulen moet wachten om te weten wat er nu eigenlijk precies is afgesproken. Je bespreekt het agendapunt wel met elkaar, uitputtend zelfs, maar er worden zoveel details ingebracht dat je soms de discussie niet meer kunt volgen. De zorgen worden groter gemaakt dan de feiten. Argumenten belangrijker dan de noodzaak. Het lijkt meer op een zoeken naar consensus dan dat er een helder besluit wordt verwacht. Iedereen in het directieteam lijkt iets anders te willen.

Hoe vlotjes lopen jouw vergaderingen? Komt jouw team snel tot een eenduidig besluit?

Vaak is de voorgestelde oplossing tegelijkertijd ook de kwestie. In mijn praktijk zie ik nog wel eens dat het ombuigen van de verliezen of de implementatie van een strategisch project lang op zich laat wachten. Er wordt geanalyseerd, gediscussieerd en verkend. Er komen voorstellen, rapporten en presentaties. Ondertussen tikt de tijd door. De verliezen blijven groeien, de concurrent neemt steeds meer voorsprong. Helpt het dan om het volgende plan in rij te ontwikkelen? Of is dat wikken en wegen juist het probleem?

In de essentie zit de oplossing.

Simpel is een woord wat ik mijzelf vaak hoor zeggen. Wat als je de casus in al zijn eenvoud bekijkt? Wat gebeurt er dan? Heel vaak gaat het om de negentig of meer details die rond het besluit hangen. Maar als je de gewetensvraag stelt, wordt het antwoord opvallend makkelijk. Waar gaat dit voorstel of probleem over? Wat moet hier werkelijk gebeuren?

Managers en directeuren zijn er om de goede dingen te doen. Heb je het vertrouwen dat het zo gaat werken? Die vraag hoort bij elk te nemen besluit. Dat gaat verder dan details of argumenten, dat gaat over boven de materie gaan staan en consequenties durven nemen. Over de lange termijn en over uiteindelijke resultaten.

Ga je voor het uitstel? Of kies je er voor om door te pakken?

De kern van de keuze is waar het omdraait. Casussen afpellen, emoties scheiden van feiten en complexe uitdagingen tot hun eenvoud terugbrengen. Stroperigheid losweken van slagkracht. Als je benoemt wat jou onnodig tegenhoudt, krijg je ook het zelfvertrouwen om het los te laten. Dan komt er weer dialoog en ontstaan er oplossingen, ook voor de vraagstukken die jullie zo lang bezig hebben gehouden. Je managementteam ondersteunt je beslissingen en jij doet er weer toe.

Wat is de kern van jouw keuze?

 

Lukt het je maar niet om je team en de rest van de organisatie mee te krijgen in de strategie? Blijft het bij plannenmakerij? Zie je de koerswijziging niet terug in harde resultaten?

Kies de ondersteuning waarmee je vaart in je organisatie krijgt:

© Ineke Walravens

Blog delen:

Het succes van veerkracht

De twijfel van het moment

Wederkerigheid

Drukdrukdruk?!

Verdraagzaamheid

Uitgesteld succes

De leider in de lead

Phronèsis: praktische wijsheid

Het begin van de verandering

Keuzes maken de cijfers

De weg wijzen

Het moment. Dat telt.

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!