Als ik dan toch moet werken, dan maar een goede baan – dat is jarenlang mijn adagium geweest. Als net afgestudeerde ingenieur werd ik bij Unilever meteen het diepe ingegooid. Ik vloog heel Europa door, volgde een inspirerend leiderschapsprogramma en bouwde een premievrij pensioen op. De lat lag er uitdagend hoog en mijn carrièrepad ging ook nog eens steil omhoog. Prachtig!
Ik was er alleen niet gelukkig …
Hoe ga je om met zaken waar je een andere mening over hebt? Wat doe je als je vindt dat er iets anders moet gebeuren dan jouw omgeving wil dat er gebeurt? Het is een dilemma dat regelmatig voorbij komt bij de managers en directeuren die ik mag coachen.
Een van mijn coachees werkt in een technische mannenwereld. Ze doet het er geweldig goed. Ze combineert de zakelijke kant met de menselijke maat; ze is zo’n verbinder die van iedere groep collega’s een hecht team weet te maken. Dit toptalent heeft veel zelfreflectie en wil iedere dag leren. Ze is het alleen niet altijd eens met wat er om haar heen gebeurt. Die moeilijke situaties kosten haar heel veel energie.
‘Waar sta je voor?’ Die vraag heb ik haar als eerste gesteld. Het is eigenlijk een rotvraag: je stelt hem zoveel makkelijker dan dat je hem beantwoordt. Bovendien heeft het alleen waarde als je hem in zijn essentie durft uit te pluizen. Samen zijn we op zoek gegaan naar voorbeelden die haar hebben gevormd. De vraag heeft deze leider maanden beziggehouden.
Na Unilever heb ik dezelfde zoektocht doorleefd. Ik heb ontdekt hoe heerlijk werken kan zijn. De interim opdrachten die ik doe en de opdrachtgevers voor wie ik werk, sluiten naadloos aan bij wie ik ben en wat ik belangrijk vind. Dat geeft energie, omdat de cultuur waarin je werkt zo bepalend is voor het uiteindelijke succes. Creëer of kies daarom vooral een werkomgeving die bij je past.
Cultuur zit in jezelf.
Cultuur zit in het moment, het kost geen tijd of geld. Ieder gesprekje, ieder loopje door de gangen, iedere glimlach naar een collega. Het voorbeeld dat jij als leider geeft, heeft de grootste impact. Dat kun je niet uitbesteden aan een organisatieadviesbureau of aan de afdeling communicatie. Dat doe jíj, als leider, zelf, in ieder contactmoment dat je hebt en in alles wat je doet.
Bila’s en vergaderingen gaan te veel over ditjes en datjes. Over taken en over gedoe. Praten jullie ook zo langs elkaar heen? Je denkt dat je elkaar begrijpt, maar in de volgende bila ontdek je dat er geen voortgang is geboekt. Omdat jij een andere interpretatie had van wat er moest gebeuren dan je collega.
Je waarden zijn je belangrijkste bezit. Daarover zou je met elkaar in gesprek moeten zijn. Binnen je managementteam, in bila’s, met collega’s in de keten. Besteed liever je tijd aan het leggen van een fundament. Wat vind jij belangrijk? Waar doe ik het voor? Wat is het hart van ons bedrijf? Meestal blijkt dan dat de verschillen helemaal niet zo groot zijn als ze lijken.
Bij mijn coachee stond de klant altijd voorop. In álles wat ze deed zorgde ze goed voor die ander: naast de klant ook de collega’s en de secretaresse. Dat is wat haar dreef: goed voor de ander zorgen. Integriteit en excelleren waren andere belangrijke pijlers voor haar. Toen ze dat eenmaal scherp had, begreep ze waarom sommige situaties zo lastig waren: dat had alles te maken met een verschil in uitgangspunten. Toen ze dat ook nog eens in gesprekken ging benoemen, kreeg ze de invloed waar ze eerder alleen van droomde.
Gedeelde waarden zijn de basis voor succes. Dat doe je door met elkaar te praten over de mores van het bedrijf. Het is het benutten van het moment. Je hebt er geen afspraken in de agenda voor nodig. Je hoeft er geen businesscase voor door te rekenen. Het is aandacht. Meer aandacht. En nog meer aandacht. Cultuur is wie je bent, als bedrijf en als persoon.
Waar vinden wij elkaar? Jij als individu en wij als organisatie. Hoe kunnen we elkaar versterken? Hoe hoger je in de hiërarchie staat, hoe belangrijker cultuur wordt. Herkenbaarheid brengen, dat is wat je als leider te doen hebt. Benoemen waar het bedrijf voor staat, disputen afpellen tot op waardenniveau, luisteren naar de drijfveren van collega’s, zoeken naar de gemeenschappelijkheid. Dat alles begint bij jezelf.
Waar sta jij voor?
Kost werken je veel te veel energie? Ben je het regelmatig niet eens met hoe de dingen gaan? Wil je daar als leider meer invloed op?
Zorg goed voor jezelf met executive coaching:
© Ineke Walravens