Omarm je ambities

Ambitie geeft energie

Een week lang belden we langs elkaar heen, een topadviseur in mijn interim opdracht en ik. Dan was híj onbereikbaar, dan weer was ík drukdrukdruk. Toen we elkaar eindelijk spraken, waren we er snel uit. Het was de ambitie die het leggen van het contact in de weg zat.

Ambitie geeft energie.

Deze topadviseur, een echte uitblinker, zit midden in zijn ramadan. Hij eet en drinkt alleen tussen zonsondergang en zonsopgang. Dertig dagen lang en dertig nachten kort. Je merkt niets aan hem. Zijn adviezen zijn scherp als altijd. De plannen die hij aanlevert, zijn treffender dan ooit. Hij wil een topopdracht uitvoeren, voor minder doet hij het niet, en het belang van de klant is wat hem drijft. Daarom barst hij ook tijdens de ramadan van de energie. Ongelooflijk.

Volharding kun je niet aanraken. Het is een abstract gegeven, maar als je het niet hebt of nergens kunt vinden, dan voel je dat je het mist. Niets is goed. Overal is iets op aan te merken. Het werkende bestaan is saai, heel saai.

Hoe lang duurt jouw werkdag? Sleep je je door de dag?
Of vliegt de tijd voorbij?

Eén van mijn medewerkers heeft net haar ontslag ingediend. Niet omdat ze het niet naar haar zin heeft, maar omdat ze op het moment de prachtigste klussen doet. Dat klinkt tegenstrijdig, het is het niet. Juist de ongekende resultaten van de afgelopen maanden hebben haar de energie gegeven om dit besluit te nemen. Ze heeft haar zelfvertrouwen terug en neemt een korte sabbatical. Ze weet weer dat ze zó goed is dat, als ze er aan toe is, ze straks zeker een nieuwe baan zal vinden.

Zekerheid gaat over het bekende. Onzekerheid gaat over verlangen. Verleden versus toekomst. Vastzitten versus ontwikkeling. Als je het verleden durft los te laten, als je in het onzekere durft te stappen, dan ontdek je dat je veel meer kunt bereiken dan je vooraf had durven vermoeden. Dat gaat zij in haar sabbatical ontdekken. Hoe mooi is dat!

Waar krijg jij energie van?

Elke dag is een nieuw begin. Alles wat groot is, is klein begonnen. Ooit is er een eerste idee geopperd, een eerste klant overtuigd of een eerste visie gedeeld. Als je weet wat je wilt, hoef je alleen nog maar vol te houden. Hoe sterker je verlangen, hoe groter je doorzettingsvermogen. Doen waar je hart ligt, geeft je de energie om door te gaan.

Koester je ambitie, het is een groot goed.

 

Hoor je regelmatig dat stemmetje in je hoofd? Heb je knagende ambities? Zou je nog graag een stap willen maken?

Kies de ondersteuning waarmee ik jou kan helpen de eerste stap te zetten:

© Ineke Walravens

Blog delen:

Het succes van veerkracht

De twijfel van het moment

Wederkerigheid

Drukdrukdruk?!

Verdraagzaamheid

Uitgesteld succes

De leider in de lead

Phronèsis: praktische wijsheid

Het begin van de verandering

Keuzes maken de cijfers

De weg wijzen

Het moment. Dat telt.

Plezierige winst is de titel van mijn nieuwste boek. Net uit!

Voor iedere manager, directeur en verandermanager die aan de vooravond van een veranderopgave staat en voor iedereen die halverwege is gestrand.

Dit boek móet je lezen!